Slavena Simeonova

P1 – Walker’s Refuge

The project is located on the top of ‘Windy Knoll’ – a small hill in the heart of the Peak District. It aims to provide shelter to the hikers and offer a place for rest and appreciation of the views. Our main concept revolved around the rich contrast between shapes and textures existent on site. The exterior of the building is meant to resemble an exposed rock, resilient enough to withstand the forces of nature, and act as a continuation of the landscape, while the interior is smooth, curved and cozy.

 . . .

 

Additional work revised post review 

These supplementary drawings further explore the idea of a resting spot built in harmony with the surrounding nature. The rough and the smooth elements are combined in the exterior while creating a new path going over the shelter itself.

.

.

.

P2 – Library

The library in this project is interpreted as a place of enlightenment where anyone can go and explore as much as they like. It is also meant to be a place of peace and comfort, where people can escape their worries and instead relax while reading. The building has three levels. The darkest ground floor, where most of the books are shelved, provides a mysterious atmosphere encouraging people to wander around and find intriguing books. The journey further up reveals a lighter interior that culminates on the last floor with it being an enclosed garden. This way the library also provides an open space that can be used in bad weather.

. . .

 

Additional Renderings

.

.

.

 

P3 – Housing For Immigrants

This housing project is aimed at immigrant families that make up a large portion of Burngreave’s population. The houses are meant to provide equal comfort to different-sized families and help establish a strong community. The use of colours is referencing the people’s different cultures and enables a lively atmosphere. The facades continue the street elevations with a row of shops on the East side and a workshop on the West. These additional areas provide a better transition between the commercial and the residential parts of the neighbourhood. The houses are facing each other and form a semi-enclosed recreational space that is safe and shared by all.