Mengyi Ding

P1 Treshold – Photo Point

The Peak District has been one of the best attractions for landscape photography in the UK. First project aims to design a small building in chosen site to accommodate up to 10 target audiences and The main design concept is the changes with light and shadows. It intends to create a space with distributed light by adjusting the way of letting daylight in and the way of directing the light. Target audience are able to experience the change in light as they pass through the space. Shade and shadow on the path also intensify the impression of darkness.

P2 Theatre – A breathing Theatre

For P2, theatre was assigned to design, and site 4 is located in the western part of the Northern Quarter. Northern Quarter is placed between the main Manchester retail and commercial core, Piccadilly Gateway, Ancoats and Shudehill.  It is the concentration of creatives industries , and place for independent sector where residents of manchester and visitor can buy high quality unusual products. Assigned site is located at the corner of high street and Thomas street. The surrounding area  is filled with bars and restaurants which led to creating an community area for residents and guests to relax. Especially in the night, the area host-workers in the day before and visitors would flood into this area to enjoy the electric night. Therefore a theatre is just more than a theatre, it is a place to be a results of events, a space that engage people and gather them together  and the main focus idea of design is human interaction. Steel structure and different kinds of glass are applied to create a space that allows for interaction between exterior and interior, the sense of boundary is dramatically decreased. 

 

 

 

 

 

P3 Housing

The site is located in the Burngreave area, north to Sheffield city centre.  Burngreave is a fairly newly populated area with only 20% of residents having lived there for over 20 years, as many of the residents in Burngreave area are immigrants from other countries. 42% of residents have settled here in the last 5 years, in comparison to Sheffield’s average of around 31% in the last 5 years. And it creates unique social community bond. Site B is in very dense housing areas, surrounded by patches of green space.There is usually no lighting at night, very little informal supervision from adjacent housing and limited control on access. The main design concept is to  design a safe and interactive community for younger generation and their family, a place where people are able to interact and social every day with various provided facilities for recreations, giving life to the entire surrounding areas.