Lara Katerina Pacudan

✧ This online portfolio showcases snippets of the developmental and design process throughout three studio projects of Lara’s second year, at the Sheffield School of Architecture ✧




Project 1: Fly

I was partnered with Amber Prust for our first project. Our P1 site is located in Hathersage Moor, in the Peak District. We had to design a community building for para-gliders and hanging gliders that like to frequent the peaks for their activities. We tried to incorporate the themes of wind, movement, and airy-ness in our design.

Our building has a solid, stationary “base” which is rooted in the ground. This is where paraglider equipment can be cleaned and stored. Attached to this building are some accommodation rooms for visitors. Perched atop the central base is a moving building, connected via magnets, with canvas sails attached that can move according to the wind. This attachment is the public cafe, which also acts as a connection to the wind and sky through its movements. The speed of this building is to be controlled mechanically so that it does not exceed an uncomfortable speed.


✧・゚: *✧・゚:*    *:・゚✧*:・゚✧



Project 2: Youth Library

For my second project, I had to design a library in the Ropewalks of Liverpool. Upon seeing the demographic of people that frequent my site, I wanted to build a library for the youth as an escape and a place of solace from their school/home lives. After looking into my own reading habits as a kid, I wanted to create fragmented maze forms in a library, to allow people to create their own intimate reading spaces and their own unexpected paths as their navigate around the library.

The central reading space is located on the ground floor, modelled after English “reading rooms” that have a central skylight projecting down into the reading space. Surrounding this central space are a series of bookshelves that are reminiscent of fragmented mazes – allowing people to navigate unpredictably and through their own volition. The first floor follows a similar concept but is more intimate with its spaces as corners of bookshelves tend to accommodate a single individual. There is a roof garden above that, which holds structures of wire mesh frames that allow vegetation to grow through. I wanted to include an elevated garden space in my project, as this library is replacing an existing peaceful green space in the site. Again, readers can find privacy and intimacy in small spaces within vegetation coverage.


✧・゚: *✧・゚:*    *:・゚✧*:・゚✧



Project 3: Garden Social Housing

The aim of my social housing project is to bring a community together through shared activities of gardening and cooking. There is quite a diverse food culture in Burngreave, but it tends to be limited to their restaurants and supermarkets. I wanted to bring this strong cultural aspect into their local living spaces, where residents and members of the public can grow their own produce, and cook it together.

My community interface is the ground floor of the central building: it holds a communal dining space, and access to the public garden with a series of allotments for the residents and public to use. Beside the central building, there is a northern green space with an open terraced bridge looking over. This is a semi-public garden space, primarily for resident-only allotments. There is also another potential communal space (labelled on my plan) that can open up to public food events, as it is directly next to the community kitchen. Each of these dwellings are not uniform, and are designed according to its location and context.

Sectional perspective