Kallum Lightfoot


Project ONE – Photo Point


Photo Point was a project in which my partner and I designed a temporary space in the landscape of the Peak District to be used by photographers. The building integrated itself within the terrain and rocks of Owler Tor to capture the perfect view whilst also becoming part of the surrounding landscape. Our small building would be used by professional and amateur photographers alike to provide shelter, equipment, community and teaching space. The flexibility of space allows the building to adapt to different uses suiting it to many different styles of photographer, and also space for group activity. Furthermore, by integrating the rock into the building it made the structure very sensitive to the site, showing that the landscape had great influence on the design of the building and remains an integral part of it.

 


Project TWO РBlack Light theatre 


For this project I was asked to design a small community performance space in the industrial area of the northern quarter in Manchester. I chose to design a Black Light theatre to promote the regeneration of the surroundings and also to create a building that would interact with the public to create a personal connection to the site and its environment. A Black Light performance is where performers wear UV clothing and objects in a black lit theatre to create visual illusions with light and movement. This contemporary theatre was reflected in the design of the building by the use of neon lights and internal materials that would create visual experiences. The space was designed in a way to create a new, dramatic, interactive experience to the user, aiming to spark a contemporary initiative within the surrounding community.

 


Project Three – Housing


Asked to design a housing scheme in Burngreave, Sheffield, I focussed my project on designing housing for families effected by addiction. The scheme would be temporary housing for the addicts as a form of rehabilitation, alongside their families and a last chance (deemed by the court) to keep custody of their children. Due to the potentially unpredictable and vulnerable residents, a main design concept for the housing was the idea of minimal privacy as protection and also assistance for the families. This minimal privacy was integrated into the design by creating a courtyard with windows looking into the opposite dwellings, thin internal walls, stepped floor levels and sound permitting materials. Ultimately this will create a community between the residents that works to develop skills, rehabilitate and most importantly become better parents to their children before their re-entrance to society.