Hannah Graves

P1 – Observatory

A joint project designing an observatory in the Peak district. 

Our intention was to create a design that would provide an educational space for various groups to use along with accommodation for over-night stays. Influenced heavily by the site, our design nestled into the landscape giving consideration to wildlife and therefore positioned with minimal contact to the ground and avoid heavily used animal trails.

Development

We used stone as our primary material, in order to imply the look of a building snaking out of the existing stones on site, leading through a series of frames and spaces to the telescope separate to the main building. These thick curved stone walls forming interior spaces rooting the users to the sites location.

 

 

P2 – Theatre

The design of a social music venue in the Northern Quarter of Manchester

Within the Northern Quarter, Manchester is a narrow backstreet- Spear street, which is the location of my site.

Upon visiting, I was inspired by the rough and derelict aesthetic of urban decay, not only along the street of my site but integrated into the character of Manchester and it’s history of industry.

The Northern Quarter in Manchester was once factories and workshops turned into residential buildings or alternative spaces for Manchester’s culture. Following gentrification of this area, music spaces have decreased with the main use of the Northern Quarter turning commercial.

My brief would allow for a series of spaces that would allow for local musicians to practice, preform, share music and share interactions through use of studio spaces, social spaces and performance space.

Facade development model

Influenced by the materiality of the site and spaces that have been created within old industrial buildings, I experimented with levels and use of metal structure exposed.

Already existing on site walls are in which the structure of a previous building use, making use of these for a new build would help the theatre venue be rooted into its location along Spear Street.

 

From looking at my first development model I noticed that the façade was slightly out of place in relation to other buildings on the same elevation, due to these being the backs of buildings on the same row, a place where the bins were kept. Therefore I developed my design away from the idea of being open to the street and chose to develop the façade to look more harsh and more rough but at night become alive atmospherically.

P3 – Housing

Sustainable community housing development in Burngreave, to accommodate a mix of generations and integrate into the existing community.

The site for my housing project was Site B, a heavily residential area just out if the centre of Burngreave. An area with a vast range of demographics, and house types yet a disjointed community with little communication between residents of the same area. In addition, interesting topography and building heights suggested an opportunity to experiment with these levels in relation to form and receiving sunlight. 

Existing public routes through the site, connecting green spaces

Following decline of industry in the area of Burngreave many more green spaces created in place of narrow terraced streets. These spaces act almost as a network across Burngreave with many public pedestrian routes connecting them, and exist through site. 

Development

The allotment space is defined as it’s own space yet not appearing private through use of arches creating a ‘permeable barrier’ of thresholds welcome to be used by members of the wider community. The arches influenced by the tradition of large but solid arch shapes along walls of factory grounds, common in Burngreave’s history, and a delicate detail to represent this in a new development.

Front exterior of community kitchen, with open folding walls