GLENN STRACHAN


Located near Castleton in the Peak District, we designed an overnight shelter for groups of cavers exploring Peak Cavern. This shelter was all about perspective – few of the spaces rely on conventional doors and make use of angles, forced perspectives and light in order to create privacy and to alter a visitor’s perception of the spaces. This was intended as a play on how different the spaces within a cave can be, going from claustrophobic to expansive within a few meters.

 

CONTEXT
PLANS

 

 

SECTIONS & RENDERS

 

 



 

Situated in the Northern Quarter of Manchester, this library was designed with acoustics in mind. Each space uses acoustics to help define the atmosphere – whether it be the central space, which was designed to echo an orators voice back at them ever so slightly, or a recording room, where outside sound cannot ingress.

 

When words are written down, they die.
SOCRATES


 

MAQUETTE

SITE RESEARCH

PLANS

SECTIONS & RENDERS

 

STORYBOARD

 

 

 

 



 

The inspiration behind many of the design choices in this project was an observation – that the difference in scale between the enormous factory units behind the site and the small workshops on the street in front of the site was like the difference between mountains and foothills. In response to this, I designed a scheme that is intended to be reminiscent of an alpine village, using the timber sections placed onto sections clad in biological concrete to help break up the outlines of the homes and make them appear smaller. However, to root it to it’s site in Burngreave, Sheffield, I altered the roof profiles to resemble those of some of the nearby industrial units.
One of the largest problems with this site was light, so to ensure each unit received largely equal amounts of both direct sunlight and daylight, I raised one side of the scheme upwards. This allowed me to create platformed outdoor spaces in the courtyard as both a means of accessing the units but also as a democratic tool in the workings of the community, which was intended to be a community land trust.

 

MANIFESTO
ANALYSIS

 

PLANS

RENDERS