Portfolio | Deepa Goswami
28252
post-template-default,single,single-post,postid-28252,single-format-standard,,boxed,select-theme-ver-4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Deepa Goswami


 

P1 Caver’s Shelter

with Grace Byrne

“The gates of hell are open night and day;
Smooth the descent, and easy is the way:
But to return, and view the cheerful skies,
In this the task and mighty labour lies.”

Virgil’s Aeneid, translation by John Dryden, 1697 (6.126-129)

Our concept for the caver’s shelter project started off by exploring the idea of ending a caving journey, emerging out of a cave and connecting back to nature. Our building explores the concept of ‘winding down’ through the sequence of spaces which move from wet to dry, cold to warm thus creating a transition from the wilderness to home.

 

Entering the building (Interior View)

 


 

P2 Theatre

 

“The Theatre is simply ‘acting out’ something; it does not even need a special building and stage for it can take place in a threshing circle, in a street or on any piece of ground.”

-S.K. Bhattacharya in Shakespeare and Bengali Theatre

The theme of my Theatre Project revolves around the idea of performance as an independent act which does not require a building or roof. However, having the site in a alleyway of the Northern Quarter, Manchester, required a practical approach. Inspired by ancient Indian theatre arenas and the flexibility of environmental theatre, my project introduces the idea of a theatre where the performance can be experienced from every area of the building, whether this is through sight or sound. Its stage has no boundaries, reflecting the free movement of the Indian folk dance Chhau, and works under a large light well creating a courtyard within the space to bring in natural light, maintaining the organic nature of the original site.

Concept Image: Chhau Dancers on Site

Internal Atmosphere

Street Views


 

P3 Housing

 

Through the Housing Project, I explored the role of a home within a daily routine, especially in the context of the home-work-home life. With the backdrop of Mental Health and issues such as anxiety, my design focused on easing the act of leaving the house, by introducing two units under one roof. This arrangement not only introduces the idea of initial exposure for an individual in their morning routine but also encourages interaction within the community through inter-generational housing. Set within the end of a residential area of Burngreave, Sheffield, the site is away from the busy industrial hotspots of the district, fit for the concept of the scheme. The community facility integrated within the housing scheme is a learning centre providing a base for an exchange of skills to take place between generations, hence promoting community spirit. Light wells within the house and green spaces throughout the site also support the idea of daily well-being.


 

Life Drawing

Work from The Foundation Year