Cassandra Golding

 

 

Project 1: Photographer’s lookout

With Emma Dziemianko 

 

A project to design a small, temporary building within a landscape. The brief asks for a photo point for amateur and professional landscape photographers, with facilities for workshops, editing and exhibitions. The site is located along a well-used footpath leading from Surprise View car park to Mother Cap, in the Peak District. The building, cantilevered from the rock face limits the footprint so as to not leave lasting damage to the otherwise untouched landscape. The concept focused upon the passing of time; after reflecting upon both the practical and poetical relationships between time and photography. Similarly, the circular floor plans were designed to symbolise these poetics, whilst allowing for a functioning 360 degree view of the landscape.

 

 

 

 

 

Project 2: Shadow Theatre 

 

A project to design a theatre in the Northern Quarter of Manchester. A response to the recent influx of hate crime in the city following the area attacks. The building aims to provide a space for the local Islamic community. The proposal is a community arts centre with a shadow puppetry theatre. Designed to encourage a dialogue between the local Islamic community, the locals of the Northern Quarter and wider Manchester. The design focuses upon the building as perfomance; created by a play on light. Intimacy and interaction are promoted by use of walkways leading through the building and connecting the gallery, workshop and theatres spaces.

 

 

 

 

 

Project 3: Home and Hearth 

 

A project to design a housing scheme in the neighbourhood of Burngreave, Sheffield. The project is a response to the UK housing crisis and escalating homelessness. The scheme provides temporary housing for individuals and families vulnerable to homelessness with the aim of resettlement and reconnection. The flats have been designed to maximise the number of people that can be housed. The individual flats offer a personal retreat from communal spaces. The brick tower takes reference from the vernacular architecture, acts as beacon and contains a small library. Provision of a community kitchen allows for residents to gain life skills, participate in employment and develop relationships. The kitchen gives Burngreave a community space run by the community. This space is anchored by the ‘hearth’: the heart of the scheme.