Alanna Stevenson

P1 Caver’s Shelter

We were tasked with designing a space to provide shelter for a group of caver’s in the Peak District. I was intrigued by the landscape and the interesting geometry within the rock faces, leading to my decision to embed a building into the rock face. This would create an interesting juxtaposition between the clean lines of the shelter and the organic shape of the rock face. Similarly, this also allowed me to manipulate lighting within the building, creating differing exposure to light as you travel up the building. Caver’s enter the darker Ground Floor where they can wash and dress. They see glimpses of light through the stair well which leads them up to the light tower above, hosting the kitchen, social space, and bridging bunks overhead, all with views across the Peak District.

P2 Local Photography Gallery and Archive

This project was located in the Northern Quarter of Manchester, a unique and vibrant part of the city, the NQ is the heart of the creative industry but is also undergoing rapid regeneration.
When tasked with designing a library, I undertook an investigation of this service in modern day Manchester. I decided that somewhere with such a rich and proud history would enjoy a space which celebrates this history in a way that is accessible to all. With this in mind, I created a photography gallery, particularly focusing on the work of the Mancunian photographer Shirley Baker, whose photographs provide an insight to life in Manchester during the 1960s, dedicating the First Floor gallery to her work and the Third Floor to archive it, where visitors can book time to view her pieces.  My Gallery was intended to be sympathetic to history in terms of its use as well as in its aesthetic. The site originally included a derelict textiles warehouse and I drew influence from this by including the remaining original entrance-way in my design, as well as creating viewing points into the party wall of the original warehouse, meaning visitors can view the history of the site as they embark on learning about the history of the local people. Equally, I was influenced by the verticality of warehouse design, and I wanted to exploit this by creating voids and bridges across them whereby visitors to the cafe can look up into the galleries and archive above.

P3 Housing “The House That Grows”

My Housing project was located in Burngreave, Sheffield. The area has a vibrant and multi-cultural community but lacks recent development to revive parts of the area. I noticed that many working professionals would move away from the area once they could afford to buy a property, meaning that the amount of private tenure in the area is sparce. This is creating an economically damaging cycle, whereby money is not injected back into the community. I thus decided to create a scheme which could be privately owned but also actively encourage families to stay in the homes they buy, as well as allowing the owners to personalise their homes, something lacking in rental property.  The solution was to create housing which could expand and grow as your life and family does. I took inspiration from the Edwardian and Victorian terrace which is favoured by British home owners due to it’s flexibility, adapting it to modern life. The aesthetic of the house internally is designed to reflect and expose the timber frame construction throughout, creating built-in shelving in places, to hold everyday household clutter as well as reflecting the view that the house is currently the ‘core’ structure and is subject to change. There are columns and a built-in stair on the third floor to allow for easy ‘additions’ by the homeowners, whom have full control over how they change the house once the present scheme is completed.