Zoe George-McQueen

5

For our first project we were given a site on Back Tor, a small peak along the Great Ridge Walk near Castleton in the Peak District. The programme was to design a place of shelter for walkers, somewhere they could take refuge from the harsh elements that come as a result of the exposed landscape, but also somewhere they could reflect on the day’s walk and preparation for the days ahead. I wanted to create a building which was an extension of the walk, with places to sit that parallel the places you find to rest when in nature. The building can accommodate up to 9 walkers and has a kitchen and dining room.


4

The brief was to design a library for the community of Darnall, a neighbourhood to the east of Sheffield. There was once a strong sense of community when Darnall was filled with the white working class from the steel works, now there are many new immigrated communities which have established themselves and divided Darnall in to isolated, smaller communities. I want to restore the community Darnall once had using food as a way to bridge age, culture and even language barriers. The library works much like a cooperative, relying on the residents of Darnall to share their own knowledge of food, recipes or gardening to allow other residents to gain knowledge from the library, this process would allow relationships to develop where they might not have done so before.


6

Homelessness is a huge issue in the UK and I think the current system for rehousing those who have no where to live only exacerbates this problem. Currently, those living on the streets are moved through a series of hostels filled with other homeless people who often have problems which affect the standard of living for those around them as well as themselves. Situated in Heeley, a suburb to the south of Sheffield, my housing scheme proposes a new way of rehousing homeless individuals from the streets and homeless families together straight in to a home, creating symbiotic relationships which help both types of people to stay off the streets. The relationships that form between the individuals and families will mean that the scheme moves away from the traditional institutionalised hostels and creates an environment that encourages rehabilitation, counsellors can take a back seat role in every day life. There is also a a nursery on site to provide support to the families whilst also encouraging the wider public of Heeley to interact with the residents. 

This entry was posted in CLASS OF 2017 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.