Wan Asyraf Norarjuna

 

P1_KAYAK

For the first project of the year, my approach to designing a kayak centre is to focus on the activity itself, rather than the actual building, as the main centrepiece. By imitating the hydrodynamic and slim nature of the kayak, I am allowing the building to have a direct and comprehensible flow of spaces, as well as using the level changes as thresholds between the spaces that are different in its function. The top building is a vantage point where either passersby or kayakers can use, with views focused on the river. as you go down the stairs that go underneath the building into the lower level of the hill, that leads to the changing area and kayak storage room, which is closest to the river to allow easy access and storage. The simplicity in its shape and form, with a natural material palette that blends well with its surrounding, the activity itself is emphasised more.


P2_AVANT GARDE(EXPERIMENTAL THEATRE)

As the name suggests, Avant Garde is an experimental Theatre with an experimental design approach. Inspired mainly by Cedric Price’s work in the 60’s, it profoundly affected my view of architecture and how it treats buildings as a solid and unmodifiable entity. His early works challenged that idea and argue that as architects, we could design buildings that allow changes not only in its function but as well as its form. This idea set the tone for my design process, brainstorming every possible idea to fit into that category of architecture. The solution for this is to create a series of detachable walls that have different functions, like pieces of Lego, that is easily built using light materials like, corrugated polycarbonate, foam boards, and detachable steel structures. This is also partly inspired by Ikea’s principle of furniture making, using easy construction methods like pegs and screws that the average joe can understand and replicate from the instruction guides. Although, this method does not apply to all parts of the building. Fixed parts of the building that can only be built by a contractor include the cafe, backstage area and public and backstage toilets.


 

P3_Housing Project:Grow, Know Your Food.

Food as we know it, are essential to our lives, but we tend to ignore how food is produced. Nor are we aware of the massive amount of food waste, where in the UK alone, an average of 12 million tonnes of food gets wasted annually. My design approach for this project revolves around food and how food can also be a vehicle for a better sense of community within the housing. My housing consists of 9 flats and 4 houses, with a cafe, communal kitchen, and a workshop placed on the edges. I have also ensured that each house has access to the central green area where the residents can garden and plant vegetables. In between the private realm of the houses and the garden, is a shared terrace for the houses.  The apartment deck terraces, which are facing south, are cladded with perforated steel mesh, that has the possibility of being a vegetation screen.


This entry was posted in CLASS OF 2017 and tagged . Bookmark the permalink.