Tom Pool

P1-Threshold

The given site was situated on top of a hill named ‘Higger Tor’, in the windy moors of the Peak District outside of Sheffield. During our site visit, we were impressed by the different species of wild life we saw in the surrounding environment and further research found that there is an abundance of wild life to seen throughout the year. For this reason, we felt encouraged to design an observatory specifically for wildlife enthusiasts. Furthermore, we tried to develop an understanding of the various thresholds present on site through observational sketches as seen below. For the assignment ‘Scale’, we produced a 1:1, of the equipment needed in our building in use, in order to gain a better understanding of how the space will be used and the requirements needed to make the design appropriate.

P2 – Library
The brief for the project asked us to design a library located in Manchester, Northern Quarter, and to think about how library survive and change in contemporary society. Manchester, like many northern city’s has a history of industrial production, which can be observed in the ambulance of factory buildings seen on our journey from the train station to our site. During the site visit, we found that the general demographic were young trendy individuals, who spent time in the multitude of the independent shops and bars in the area. Another observation we made was the lack of green public space and cycle routes, something to consider when approaching the design process.

P3 Housing Project

The brief was to design a small housing project situated in Burngreave in the city of Sheffield. The area is the most ethically diverse in Sheffield, and although this brings with it its challenges, I feel this is something to be celebrated. Although crime statistics are higher then some of the more wealthy areas of Sheffield, there is a very strong community spirit that exists there.

This entry was posted in CLASS OF 2018. Bookmark the permalink.