Toby Preston

 

three projects

 

Three Projects – Forager, Troubadour, Artist.

Toby Preston

-

p1-forager

project one

The brief was for a centre for foraging in the Gleadless valley area in the southern suburbs of Sheffield. The valley is home to a variety of different wild ingredients of which the centre will thrive off to introduce the locals of nearby Newfield Green to the concept of free food. Initial ideas for the design of the centre all started from the earthy nature of the site, and the overlooking residential buildings. The centre demanded a building with large spaces, but for me that ran the risk of alienating the centre from its original concept. Because foraging is a very primal activity and a large, commercial building would surely fit uneasily and unappropriately for the task, such deliberations lead me to delve the building into the ground itself, where a single, small landmark on the surface would be the only mass of foreign building in the stark landscape that could be seen above ground.

p1-site-photos

Photos in and around site.

Concept Collage

Concept collage of spiky grass and thick mud.

P1-Figure-Ground

Figure ground of site and surrounding area.

P1-Plan-final

Ground Floor Plan.

p1-First-Floor-Plan

First Floor Plan showing the top bank path that will connect to the tower and top entrance.

p1-Looking-Up

the vew up the tower’s light well reveals the resonant sky above the tree tops.

p1-model

Model Photo showing view through trees from North approach.

p1-Model-Shot

Model Photo more clearly showing the obelisk among the trees.

p1-materiality-model

Model showing materiality change from concrete to rammed earth.

P1-Section

The tower makes a statement above the surface where the roots below can support it.

p&-top-elevqtion

The view from the approach on the top bank reveals nothing more than a small shack at home in the trees, the body of the tower obscured by the hillside and surrounding foliage.

long elevation from bottom

From the valley’s grass strewn plain the modernist concrete obelisk can be seen from the residential areas on the other side of the valley marking it with an identity. By echoing the towers of apartment blocks that claim dominance of the other side the tower renders itself a piece of their own fabric.

p1-Killer

Sectional Perspective from within the earth.

-end-

p2-troubadour

project two

The brief was for a theatre in the Sharrow area of Sheffield. What struck me about the  area was its charm and stillness when it was just two streets back from Ecclesall Road, one of the larger high streets in Sheffield. The area was more of a sleepy countryside Hamlet than a district of Sheffield. And yet as a district of Sheffield it is but an island in itself, bound and united with an independent community and high street. And as for a theate for the area I could see no better specialisation than for folk music, because folk music  is very literally the people talking.

The theatre is all housed within a tent that stands as the skin of the building. The bones on the inside are set into two blocks, one being the theatre and the other being the services to the theatre, the bar, toilets and even a place for travelling performers to sleep and wash. During the day the tent and this latter block make use of the floor space as a cafe. The theatre is a brick mass that users must walk around as soon as they enter the inside space. It is a functionless form during the day and the presence of night under the sun that the tent lets through. At night the brick form is opened up as the seating and performance space, the bar still runs and the space outside acts as the foyer.

 

p2-sharrow

Photos taken around the Sharrow area.

P2-Site

Photos of the allocated site.

p2-CONCEPT-SKY

Concept sketch / Abstract landscape.

p2-axo

Bird’s-eye view of the building in is surroundings.

p2-plans

From left to right: Lower Ground Floor Plan, Ground floor Plan, First Floor Plan.

p2-Long-Section

Long section with context.

p2-canvas

Night exterior view, oil on canvas.

p2-Internal-View

Performance view.

p2-theatre-interior

Back row performance view.

P2-Sectional-Perspective

Ancillary Block Sectional Perspective.

P2-Sec-Pers-1

Performer’s View Sectional Perspective.

 -end-

p3-artist

Project Three

The third and fnal project was set in Heeley which is an area in southern Sheffield. The area is well connected to Sheffield and the outside but the busy roads that allow this priviledge divide the area up and the quiet suburban dynamic is shifted to a more chaotic transient one. The high street damage, speckled with closed shops and litter was a cause of this and the people of Heeley seemed disengaged with any sense of community.

The housing I designed in the end was for artists which would include a studio for them to work in too. There were homes of two different types, single and family and were designed appropriately to meet the specific needs of both. The single houses gave up the whole of their dwelling as one set space separated by mezzanines so that the living and work spaces could be linked. They are tied together but set apart by the different height differences that each level makes up. The family house sees a large open plan ground floor artist studio/master bedroom where the parents are able to compromise their life and live with their work to whatever extent they wish without compromising the lives of their children. Thus, all family life is hoisted above the ground floor to the first and second floors.

On site the rows of housing takes a hard embrace upon the North side of the pavement to allow as much North light into the studios as possible (the required light for artists as it does not change throughout the day) and to buffer from the busy road. Passers by are encouraged to look into the studio to see the work going on. An art classroom on site is also included for Anns Road Primary School which sits just on the other side of the road. All of this is sat within a landscaped sculpture walk for the pedestrians of Heeley to use as a short-cut through the site.

 

bedroom-plan-and-section

To get to grips with what an artist needs I studied my bedroom where I paint. The live/work mentality is manifested well here and the exercise allowed me to think about spaces and their activities.

 

p3-Heeley-Overview

Select photos from across Heeley and their locations.

 

p3-figure-ground-and-friends

Figure Ground showing landscaping and massing on site. The long section is cut through the workshop and children’s classroom space and shows the rear elevation of the residential block behind.

 

p3-birdseye

Housing scheme in context.

 

p3-scraps

House design by sketchy, perspective means.

 

p3-facade-sketch

Facade sketch. The long brick arches frame the entrance to the house and the circulation space from ground to first floor. It narrates what is viewing space and what is residential.

 

p3-Plans

Family and single house plans.

p3-family-perspective

Sectional Perspective through famly house. Having sunk the house into the ground ever so slightly there was the opportunity to include a third floor. This allowed a live/work dwelling to exist at the same height as it’s neighbours.

 

p3-single-sec

Sectional Perspectve through single dwelling. The mezzanines allow viewers to look down upon the studio floor below; they become contmplation spaces. The large space ties all the spaces together merging live and work whilst the levels keeps them separate. The building is sunk a metre in so that passers by can look in down upon work going on.

 

P3-Section

Long section through Family House and back landscaping.

 

p3-model-photo-isolated

The model photo shows the isolation of an artist in the midst of their work.

 

p3-night

Night elevation picks out the windows and arched forms which break up the facade.

 

p3-sectional-detail

Sectional detail through rear single house wall. This wall is thicker than its north facing one owing to the busy road it must detract noise from.

 

 

-end-

This entry was posted in CLASS OF 2016 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.