Thelma Mbewe

—————————————————————————————————————————————

Thelma Mbewe

tbmbewe1@sheffield.ac.uk
thelmabmbewe@gmail.com

—————————————————————————————————————————————

PROJECT.1
A Caver’s Retreat
Joint Project with James Smith

Set within the Peak District, our brief was to design a Caver’s retreat within the Peak Cavern Valley, Castleton. Our building was set within the treetops along the steep cliffs leading into the “Devil’s Arse”. The form of our building took many influences from its surroundings – from its long concrete stem to the small individual timber nestlings. Our design sought to mimic the trees in which it was set in as well as contrasting with the dark, dingy experience of the cave. The Caver is therefore taken on a journey; from the dark underground basement where they are able to strip themselves of their caving attire.. to the ascension amongst the cliff edge and tree trunks.. and finally arriving in the bright, airy treetops where they can lay theirs heads to rest.

—————————————————————————————————————————————

PROJECT.2
Re-inventing the library… Re-inventing Ancoats

In an area undergoing urban regeneration, Ancoats, was the location of my site. I was challenged in designing a library that catered for the needs of the users and residents of this urban periphery. Set in the ex-industrial hub of Manchester, my library sought to bring back green space within this concrete jungle to soften its hard edge as it’s started to become an up and coming residential area. My design aims to integrate vegetation and books in a specialised library, in partnership with Manchester’s Botanical and Horticultural Society (BHS). This public building had to be accessible on all levels, have a cafe with a dedicated tea emporium and hold a private collection of books from the BHS’s own archives. 

—————————————————————————————————————————————

PROJECT.3
Co-Housing for co-support

Located in the most deprived ward of Sheffield, Burngreave, my Co-housing sought to bring together families with little support systems to form a larger extended family within their community. Located in a highly residential part of Burngreave, my community stood on the green edge of a larger housing estate. One of the key aims of my project was to create a safe and passively monitored environment so working parents and single parents felt that they had created a safe and friendly environment to raise their children in. Another one of my aims was to bring these various families with different backgrounds together through the cultivation of food.
Grow together… Cook together… Eat together...
This manifested itself into a series of community interfaces that channelled the meaning of my manifesto; Two shared allotments for the residents and the wider community for people to bond through the gardening and growing of plants and food. Assistive kitchen technology that allows kids to help parents cook in their own homes by integrating kitchen and living areas. Providing a community kitchen with shared resources so families can come together at the dinner table. And by providing a flexible dining ad community space, dedicated to events and hosting larger parties so that the residents of Catherine Court and beyond in the wider estate can come together and share with each other.

—————————————————————————————————————————————

Fin.

—————————————————————————————————————————————

CV

This entry was posted in CLASS OF 2018. Bookmark the permalink.