Stephen Fisher

P1 - Cycle Centre for Sheffield

 

The brief in P1 was to design a Cycle Centre that encouraged the people of Sheffield to get involved in the activity of cycling. The centre would store up to 50 bikes, along with a bike maintenance shop, and other facilities such as showers and public toilets. The proposed site for my centre was Sheaf Valley Park, which runs vertically parallel to the train station. This site’s topography is steep as the station lies directly above the River Sheaf. Currently the train station acts as barrier that separates the east of Sheffield from the city centre, with only a few crossings scattered along. In terms of situating my building, I was particularly interested in the back entrance of the train station.

This was due to several site reactions: 

- Ensuring strong connections up to the existing transport infrastructure.

- Exploiting the stunning views of Sheffield from the valleys hill

- Situated near the busiest path from the station

- Fairly shallow path/part of the park

- Will make the largest visual impact to passerby

My initial design concept was to use the recently constructed path. With the ambition to take part of the path/park as part of my building, and by doing so my building will give back to the park. By making the building cling to the existing path, it eases circulation and access for both cyclists and public. Whilst also creating a secondary route running over the roof of the building, that exploits the views achieved from the cycle centre perching out of the hill. Resulting in a playful journey for cyclists and allows the public to walk and interact with the energetic forms of the roof to enjoy the views of Sheffield from this landmark.

 

P2 – Illusion Theatre In Darnall

My site is located in the neighbourhood Darnall, which lies 5 miles east of Sheffield. Darnall was originally a small hamlet usually including Attercliffe, but over time its population has grown. It seems that one of the underlying issues I have noticed is the fractured community, I derived this from looking at the demographic census data. When taking on this analysis and responding to the brief, I decided that I needed to design a theatre that would bring all these different people and cultures together as a community. Ensuring that my building was more than a theatre, but also a flexible space to be used by the people. I thought that a suitable genre of performance would be magic, as it would be something fun that all sorts of people would enjoy as everyone appreciates it. But also ensuring the space can be used for other performances as well to maximise efficiency. With the hope that my architecture takes on the themes of magic to create a building that is fun and playful. So that it will be positive and regenerative for promoting future developments on the high street and the community of Darnall. Particularly on the nearby buildings that are currently abandoned, like the old post office to the left of my site, as well as the future prospects for the library opposite my site, as it seems to be falling into disrepair. My main design concept is the idea of magic and Illusion, as I wanted to be really ambitious and playful by exploiting those ideas to make my building a magic performance as well. Treating it like a journey which slowly reveals itself behind the facade.

 

P3 – Flexible Housing for Heeley

The housing scheme is situated within Heeley, just on the outskirts of Sheffield. My proposed masterplan aims to reclaim the town’s identity that has been lost, as it merges into the boundaries of Sheffield. One of the proposed changes was to the transport network. By altering a key heavily congested road (Richards Road) which has a strong relationship with an edge of my site that meant that this road would no longer be used as a through road. My personal manifesto for this project is a development of flexible housing, with the opportunity to adapt the house to your family’s needs over time due to different family situations. I imposed a superstructure on the site that holds ten couple/single apartments, and within the structure lies the opportunity to expand up or down a storey as your family expands. My second aspect to the manifesto was incorporating the activity of growing into people’s everyday life, so that they value its benefits. My design tries to achieve this in a fun manner, by attaching a secondary glulam structure that connects onto the primary steel structure. This then works with the green roofs on the houses to create a vibrant flexible roof-scape that is adaptable to any family, so that over time vegetation will take over the structure. The massing of my development was driven by the potential relationship between the existing terrace housing and the proposed housing. An issue I wanted to respond to was the rigidity and lack of occupation of people’s front gardens in the existing terraces. My aim with my housing is to promote the removal of a front fence and blur the boundaries between the two typologies with a shared surface. Creating a more inviting public space to meet my manifesto and encourage the incorporation of growing.

This entry was posted in CLASS OF 2016 and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.