Sarah Edwards

 Programme 1 - ARBORIST TRAINING CENTRE

 

This project proposes a non-permanent structure housing the facilities to train and teach students and professionals in the field of arborism, specialists in tree care. It is located near the woodland of Limb Brook in the village of Ringinglow, Sheffield and incorporates itself into the existing path with seating provided on the structure for the heavy footfall of walkers that use the path.  The training centre includes both indoor and outdoor teaching spaces, a kitchen point, study space, office and changing facilities whilst applying an ‘off-grid’ solution. My concept initiated from arborists working at varying heights therefore, I wanted to construct two curved interlocking forms at different heights and the primary timber grid structure resembles the trees that the arborists work with also, using elements of polycarbonate walling. The kitchen and study space looks out towards the woodland of Limb Valley, creating the visual connection with the landscape, the volume of this space pushes out from the main structure to create a more inhabitable space with eaves being used for storage. The teaching spaces are joined by a store cupboard that can be accessed from inside and outside in order to demonstrate or use equipment, the cupboard maintains a link between the indoor and outdoor space yet forms a barrier from noise and danger. The outdoor sheltered teaching space has part of the roof uncovered for ropes to be attached to the structure so that the arborists can practice climbing techniques or aerial rescue.

 

 


 

Programme 2 - PERFORM- Rascal Comedy Club

 

This project proposes a small community performance space, aimed at the comedy scene with an ‘urban façade’ to the existing street condition of Sharrow Vale, located south west of Sheffield City Centre. This small village has a close knit community providing local independent shops amongst terrace housing. The area does not need a conventional theatre, it would benefit from expanding on the popular comedy scene around Sheffield. The Lescar Hotel Pub, adjacent to the site offers a comedy night weekly and has been home to several big names within the industry, operating as a venue for the Comedy festival. The proposed comedy club would sit next to the Lescar and act in partnership expanding on the extra performance space required by the Lescar, offering day activities that the pub cannot with a ‘hand in hand’ relationship that provides a comedy hub and place to go in Sharrow.

Comedy for all is a key concept with Rascal Comedy Club offering day performances and workshops for the ‘little rascals’, children from Sharrow, wider Sheffield and Hunters Bar Junior School. The ‘larger rascals’ could come see an evening performance and use the bar facilities. The concrete bar extends out of the large spanning timber structure, with a brick and timber outer skin, through the opening facade and down into the public space acting as a threshold. This space acts as an outdoor bar and event space for Sharrow Vale. The performance space consists of moveable seating and stage arrangement on ground floor and an upper standing area for more of a bar atmosphere. The bar and foyer space is a larger double height space with a grand stair that defines the space. It is overlooked by the upper walkway and roof terrace. The performer and audience are quite separate with levels of privacy in the building, the performer takes their own journey before a performance whilst maintaining a visual link, in the stairwell, with the Lescar Hotel, ‘the place it all started’.

 

 


Programme 3 - HOUSING- Heeley

 

This project proposes the design of housing located in the area of Heeley, a fragmented district south of Sheffield City Centre,  developing the capability of multiple units; the street. Heeley has many families and a large elderly population yet needs additional young professionals to rejuvenate the area.  The design is focused on the realm of ‘the shared’ embedding it amongst its neighbours, through inhabitation, sustainable strategies and sharing of walls and communal space. The housing accommodates a mixture of families with a collective nature amongst them focusing on my concepts of two courtyards responding to a redundant space adjacent to Heely City Farm and existing terraced houses with a public allotment garden in-between, a gather space created from Anns Grove Primary School to strengthen community links, a defensible porch threshold and designing for the future both through sustainability and the adaptability of homes over time through phase design yet each home keeps its own element of private space.

My manifesto:

The UK now has a progressively ageing population with older people becoming a larger demographic, year after year and it is said to rise in the future. As maintaining functional capacity over your lifetime can get extremely difficult, often measures are put in place to adjust your home, or move a resident into an improved environment catered for their needs. Designing for the future by creating a Lifetime Neighbourhood would reduce the need of moving out of a home you have loved for years. Catering for eventualities both age and disability related, this form of housing offers families and young people: inclusivity within society, physical accessibility in and around housing units, adaptability of spaces through time and necessity, sustainability both environmentally and in the community and good value in monetary terms and quality of life. This is done through the sixteen design proposals that shape a Lifetime Home. A level of adaptability in each home is provided so that as families grow older and generations move one, residents remain in the new designed Heeley that they love.

Lifetime Homes are considered sustainable as its plans for the future human environment, additionally to this I propose to maintain sustainable priorities in the area by making conscious sustainable design decisions, mirroring the commitment to sustainability, awareness and energy usage of the neighbouring Anns Grove Primary School and Heeley City Farm.

Building on master plan proposals of using redundant green spaces to maximise the output of existing allotments and expand these producing areas through Heeley and the housing complex. Therefore, creating more independence and a future self-sufficient Heeley through enterprising initiatives instilled in the residents, giving a sense of identity, ownership and place.

 


 

Sarah Edwards

sredwards1@sheffield.ac.uk

sarahracheledwards7@gmail.com

This entry was posted in CLASS OF 2016 and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.