Sarah Bunting

P1 – HATCHERY

For this project I designed a Hatchery to house roughly 40 chickens.  The Hatchery consists of a storage room, a washroom, and indoor accommodation for chicks too young to be living outside. In a separate building, connected through pathways and across the river, there is an education room in which small groups of school children can be taught about the life cycle of a chicken at the Hatchery and how to take care of chickens at home. The Hatchery is located in the less active end of Millhouses Park (located in the South East area of Sheffield) and has two pathways from the upper level of the education room stretching to either side of the Park. One which crosses over the river with views into the Chicken Pens and into the manicured side of the Park in which there are many on going activities. The other continues along the unused side of the river in the greenery and over towards the housing areas and open green spaces.

P2 – LIBRARY

For this project I designed a community library in which the people of Sharrow Vale and the wider area of Sheffield could tell their stories in conversations, speeches or spoken word. The library contains stacks and a hidden performance space on the ground floor, in which people’s stories of Sheffield can be told and amplified throughout the library. There is a café and exhibition spaces on the upper floors with a recording studio to allow for the stories and work to be permanently recorded. The site is in Sharrow Vale, an area surrounded with student housing, family housing and professionals, this library aims to unite these three communities together.

P3 – Housing

With the growing aging population seen in the UK today, I focused my housing around those over 75 who live alone. I designed an apartment complex that was suitable for elderly living alone to find home in an environment that would create a sense of community between the various residents, give them a purpose (through volunteering in the ground floor shop and café) as well as connecting them to the wider Heeley community. The medical centre was also considered and put back into the site in the ground floor of the building so it could still serve the community. The central area of the building was designed to be a key meeting point for all who entered and lived in the building so that connections with others would be made on a daily basis. The communal kitchen, rooftop greenhouse and allotments give the residents a sense of ownership of the building and brings them together.

 

This entry was posted in CLASS OF 2017 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.