Sam McMillan


Sam McMillan

Sheffield School of Architecture

2nd Year Portfolio

 


 


P1|Rivelin Bakery


Malin Bridge, Sheffield


In this project we were required to design a bakery with attention paid specifically toward the proccess of leavening- the rising and fermentation of dough. Through research of this we needed to design ample space for this proccess to take place with consideration of heat and smells within the workspace. It was also required to have a public space most likely in the form of a cafe/eating area and shop. Consideration was needed for workers who may wish to stay over night in order to begin work in the early hours of the morning. Although there was freedom to choose our own site the location was set surrounding the River Rivelin in the Malin Bridge area of sheffield. The woodlands cut through by the meandering river inspired a magical ‘cabin-in-the-woods’ type of design for this project.


P2|Escape-Reality Theatre


Attercliffe, Sheffield


In this project it was neccassary to first undertake a neighbourhood study in order to gain an educated understanding of the site location and the surrounding context. As we were allowed to choose the type of theatre the building would be used for, it was integral to first understand the local demographic to choose a suitable performance genre. A cafe or bar was also required as it is a useful place for both the audience and the performers to socialise before and after a show and acts as a useful threshold. Attention to the street facade was also compulsary taking into account local building typologies whilst also remaining eye-catching. I chose to create a youth theatre focusing on less educated or troubled teenagers and young adults with “Escape Reality” being a conceptual motto for my design.


 

P3|Hartley Housing


Heeley, Sheffield


In this project we were asked to design a housing project to accommodate both families and an additional domestic group. All dwellings needed to be accessible from ground level (lifts may have been required in the case of flats) and most dwellings should have the key facilities accessible from entry level. We were encouraged to provide an adaptable space for work, study or recreation for each dwelling. An approach towards the shared space offered by the collective nature of the project will be valued and we needed to consider the contribution of our proposal to the street and the wider neighbourhood. In addition to the housing we were also to provide some sort of collective or ‘community interface’ facility as appropriate to our project as well as be able to demonstrate an attitude towards parking. Our scheme needed to enable low carbon living, as well as present strategies that explain our approach to this and demonstrate how technical and environmental issues have informed the development of our design.

 


 

This entry was posted in CLASS OF 2017 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.