Perdy

Y E A R    T W O   P O R T F O L I O

Perdita Sophie Anna Mary Ratsma
The University of Sheffield

 


Project One -

The Cycle Hub

The Bicycle Project focused on creating a space for bicycle fanatics and enthusiasts. We explored the parts of the bicycle and found how this could influence our design. It was crucial that the building was simple and served it’s function. We wanted to create a space that would somehow enhance the cyclists experience and perhaps even inspire the activity itself.

The site was located on Club Mill Hill, near River Don, towards Hillsborough. Surrounded by the steep hills and trees, we wanted our building to subtly sit in the landscape, rather than stand out. We chose to elongate the design onto one floor into a lip of the road. It was crucial to us that it was an immersive experience where you could share, fix and enhance your bicycle. We separated the spaces into a work space, cafe and shop, however made sure that they were interlocking to maintain a busy and vibrant energy.

Project Two -

The Invention Library

Invention is the key to how we obtain knowledge and how we discover it and for me that is the main reason of visiting a library; to obtain and enhance our own knowledge.  I believe invention to be the beginning of all that we have created and imagined therefore a library of inventions must hold everything we know. I wanted to reflect this idea of infinite knowledge and power that inventions can possess through the massing and scale of the building. I wanted the Library to question what we think of a library and how we understand it to be. 

The Library is divided into three main spaces; the workspace, the bookcases and the patent archives. Below these spaces is the double height cafe and reception. The spaces are linked by the pathways that branch above the patent archives to the book cases and study spaces. The void highlights the significance of the cohesion of spaces and reinforces the poetry of the building.

Project Three -

Burngreave Social Housing Project

Within such a diverse neighbourhood, rich with culture and ethnicity, it was important that the housing complex reflected the inhabitants. My project focuses on rejuvenation and inclusivity with a wider community. I wanted to put forward a political manifesto that highlights that social housing should be for all those in need of somewhere to live and that can provide for all types of people not only a specific group. The media today has been focusing on our differences and I hoped that this project would reflect the similarities we share.

The housing complex is divided into four types; studio, 1-2 bedroom, 2-4 bedroom and 3-6 bedroom units. The front units line up with the adjacent housing. The units interlock with each other in order for a flexible density and to provide access to both sides of the slope as well as a market space that runs through the centre. The communal building ends the strip of housing allowing wheelchair access to all floors and connecting the central market space with the playground. The complex is designed to flow into the community through the open design. The stairs are positioned on opposite ends of the site to encourage pubic movement throughout the housing and link the wider community to the playground and surrounding environments. 

This entry was posted in CLASS OF 2018. Bookmark the permalink.