Naomi Sanderson

Year 2 Portfolio

Naomi_Sanderson@hotmail.co.uk 


 P1 Observatory

 

In collaboration with Miryan Andonov

“Extroverted space expands horizontally outwards from the centre towards the landscape,while introverted space protects, looking inwards towards the light in the centre” – Mahesh Naik

Our task was to design an observatory building on Higger Tor, which is a popular walking location in the Peak District.  We were interested in creating not just a place of observation, but also a hub of learning. We therefore decided to create a library space on the ground floor, with the observatory area above. The design of each area has a distinct atmosphere reflecting its function.

 


 

P2 Library

 

“A library becomes the consolidation point — the social condenser of a community,” -Stephen Holl

For this project we were asked to design a small library within the Northern Quarter in Manchester. I was interested in the way in which libraries are evolving to keep up with rapidly advancing technologies and looked at ways in which libraries could provide new reasons for people to engage and utilise. In doing this I also looked at the culture of the Northern Quarter and the way in which the community created the area.  I decided to create a library space that reflected this.


 


 

P3 Social Housing

 

‘When you build a thing you cannot merely build that thing in isolation, but must also repair the world around it, and within it, so that the larger world at that one place becomes more coherent and more whole; and the thing which you make takes its place in the web of nature, as you make it.’ – Alexander Ishikawa

This project was to design a small social housing scheme in the Burngreave area of Sheffield. I wanted to focus on the local community, looking in particular at the reintegration of the homeless into society. Throughout this project I looked at the way the homeless are often so segregated from regular society that it is hard for them to make the first step towards getting help, even if it is available to them. With this in mind the three access points to my site were given varying levels of privacy and the community activity spaces were treated as the focal point of the development.

 

This entry was posted in CLASS OF 2018 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.