Marcus Goff

P3 Housing:

The brief asked for a minimum density of 50 d/ha, and set a house size of 100sqm +/- 10% as a basis for discussion. The site is in Burngreave, a largely residential district north of the city centre. Burngreave has multicultural and diverse community, with many local businesses and sub-communities. My site is bordered by two Victorian buildings. One houses a children’s centre, and the other a Hindu Temple in a state of poor condition. The site has a fantastic southerly aspect.

I took the theme of community as a basis for my scheme, arguing that housing is most successful when a strong sense of community is established. My key move is to create a connection of mutual benefit between my co-housing scheme, and the Hindu Temple. The former gains a connection to the existing social fabric of Burngreave, and the latter receives an extension providing festival space, and access to the semi-private outdoor space in the housing scheme.

Title Pagep3-site-context p3-site-photos  Pattern & Grain Precedents Manifesto Development P3-Scheme-Axo 1:200 Site Plan 1:50 Plans Sectional Perspective Street PerspectiveP2 Theatre:

The theatre brief allowed us to choose our own type of performance that our theatre would be for (e.g. pantomime, comedy club, drag). The site is in Ancoats, Manchester. A place with rich industrial heritage (that still heavily dictates the architectural grain of the area) which saw a mass relocation of its community after the war, and has since never recovered the same population density. Current redevelopment plans are seriously gentrifying the area, which will further prevent a sense of community to manifest itself. My theatre seeks to provide a platform for local talent, and offer opportunities for local people. My concept is an intimate performance space for local acts, in which the audience are right up close to the stage. And there is a children’s workshop space for set and costume design.

Title Page Site Context

Historical Analysis of Building Use in Ancoats

Historical Analysis of Building Use in Ancoats

Development of massing on site

Development of massing on site

Scheme Axo

1:100 at A1

1:100 at A1

1:100 at A1

1:100 at A1

1:100 at A1

1:100 at A1

Perspective ImagesP1 Cycle Hub:

The Brief was for a workshop, café, bike storage, public toilets, and changing facilities. The site is in Owlerton, on a public track that follows the River Don into Sheffield from the North. A disused rail line cuts through the hillside above the river. The land has public access, and is characterised by footpaths and cycle tracks that weave down the steep slopes. We chose to split the scheme into three buildings. A workshop with a ‘public engagement space’ on the main track by the river. A café on a secondary track that leads up the hill, from which there are panoramic views of Sheffield. And public toilets and changing rooms slipped into the slope. The buildings work as a trio: the workshop catches attention on the main path, and directs visitors up to the café.

The Workshop: A study into quotidian fluctuations in use.

The Workshop: A study into quotidian fluctuations in use.

An assessment of the landscape. Key features that make up the site.

An assessment of the landscape. Key features that make up the site.

Historical analysis of building use in the area.

Historical analysis of building use in the area.

Developing our scheme through the creation of characters who use it.

Developing our scheme through the creation of characters who use it.

Key design decisions.

Key design decisions.

Aerial View of Site Scheme Axonometric

Pencil and Watercolour on Cartridge.

Pencil and Watercolour on Cartridge.

Pencil and Watercolour on Cartridge

Pencil and Watercolour on Cartridge

Ink and Watercolour on Cartidge

Ink and Watercolour on Cartidge

Killer Drawing

 

 

 

 

This entry was posted in CLASS OF 2018 and tagged , , , . Bookmark the permalink.