Lynus Lau

Lynus Lau Hui Ning

Email: hnlau1@sheffield.ac.uk


OBSERVATORY

The project is mainly driven by history, history of telescopes and of the area around Higger Tor.

The building is catered for astronomy hobbyists and stargazers to learn about the history of telescopes and be able to loan them out to use at night. Although these telescopes are not of current professional standards, it allows the viewers to see the stars the way people in the past did.

In order to respect the site, the building is designed to emulate the Higger Tor experience, by being climbable and scattered around like the stones.

The proposed materials are concrete with varying degrees of gritstone aggregate to match the texture of the stones surrounding the building. Naturally occurring millstones will be used on some parts of the building as well.

The freeze thaw effect will set in on pure gritstone structure and that is intended. In the future, the building will break down and turn into ruins, leaving only a trace of human intervention as a reference to Carl Wark.


THEATRE

To design a fully flexible and functional space that utilises all the area in a small site was the main objective of this theatre. A flexible space could increase the different functions of the theatre, which raises its value through a larger audience.

A response to the current site constraints is an upwards development of spaces where the journey through the theatre is experienced in a vertical sequence. A welcoming entrance invites the public to the inside space leading you to the bottom of the main staircase twisting to the top, through to the theatre.

Emphasizing the journey through the theatre was the main challenge of this design, finding the right balance of different atmospheres to bring more architectural quality in such a constrained space. Designing a theatre that meets the minimal needs for it to function in general was a challenge, along with working with accessbility and fire regulations.


HOUSING

The site is situated within the threshold of a commercial district and suburb area. To design housing that accomodates 8 apartments and 2 work-live houses was the brief of this project. Each unit is orientated towards a street in the centre of the scheme, of which hosts retail and commercial services on the ground floor as a design solution for the lack of social interaction between neighbouring residents, a prevelant issue in apartment design.The semi-public street is designed to create liveliness within the neighbourhood and encourages interaction between the residents. Shutters painted in vibrant warm colours are incorportated into the facade, allowing for cuztomization from the residents to evoke a sense of personality from each living space whilst decorating the streetscape.

 

A design challenge was set to recreate traditional Italian shutters in a modern style, and to create flexibility that suits the needs of different types of households. To program a scheme in a way that allows for more interaction between residents through the use of circulation was also a challenge, along with dealing with the exisitng over shadowing from the site.


LIVE PROJECT – 2 BY 3 ROOM

This project of a 2 by 3 meter bedroom is located in Tai Po, Hong Kong. The client’s brief was to design a small bedroom that clearly distinguishes between working and sleeping zones.

Tender drawings have been produced for the contractors of the project, and hand drawn 3D drawings were sent to the carpenters in Mainland China of which they have produced a set of drawings that are their own interpretation of the design. These have then been reviewed and finalized by the contractors. Furnitures are manufactured in Mainland China and delivered directly to the site for assembly.

To Be Continued …

This entry was posted in CLASS OF 2018. Bookmark the permalink.