Luke Cameron


Project 3 // Housing // Heeley


 Our brief was to design a housing project to accommodate both families and an additional domestic group with an emphasis on the approach towards the shared space offered by the collective nature of the project.

After doing the neighbourhood study of Heeley, I was specifically interested in the community feel generated in heeley by their many communal event and organisations. I was also interested in how this contrasted with the high level of people living alone in heeley, which I found through studying the demographic.

For my manifesto I looked into the issue of loneliness. In recent years there has been a large increase in the feeling of loneliness in the western world, in the UK this has increased 70% since 1972, therefore the main concept behind my design was trying to reduce the levels of loneliness people who live alone feel. To do this the housing strategy takes aspects from the urban courtyards of informal settlements and old European towns, praised for their ability to foster community and mixes it with the suburban cul-de-sac which has the size and scale of dwelling a family aspires to.

The building is designed to grow with a family, a couple would buy the family house and then have the option to rent out a quarter of it as a studio apartment, living in the remaining three quarters, until their family grows and they then take over the whole house. This ability to switch between a large family house and a smaller house with a studio apartment, where the house owner would be the landlord for the studio apartment, gives the person living alone a connection with their neighbour and also allows the home owner to offset the cost of buying a house. 

 

 


Project 2  //  Learning Centre  //  Attercliffe


Our brief was to reinterpret the library for the 21st century, through the design of a small community building. 

Attercliffe is a area in the east of Sheffield, once a prosperous residential area but since the decline of industry in Sheffield the area has changed to a less residential more industrial, ethically diverse working class neighbourhood. I believed that I should focus on the dispersion of knowledge, I wanted my library to be a inviting democratic environment that mainly centres on non-fiction literature. To do this my schedule of accommodation includes not only a café, library and a study space, but also two 16 seater classroom for the first hand spreading of practical knowledge.

There are constantly opinion pieces in newspapers about the demise of the public library, claiming current facilities are outdated for modern needs. We are spending tens of millions rebuilding and redeveloping large regional libraries such as the new Birmingham and Liverpool central libraries. Can we ensure the future of the public library by making them easier and cheaper to adapt to societal changes?

Therefore my building will consist of a hard shell which holds all the vital requirements and is its environmental envelope. Freeing up the interior wall and the façade to be non load bearing so that in the future the space requirements can change dependant on the community of Attercliffe’s needs.

 

 


Project 1 // Kayak Centre // River Don


Our brief was to design a ‘non permanent’ building to accommodate a quantity of elements of our subject which was kayaking. It was to be informed by the research we undertook, measuring and drawing equipment.

Our site was located in an area to the north of Sheffield on the banks of the River Don. The area was a boundary between the urban west with the Sheffield College & Greyhound stadium and the more rural hilly greenery to the east.

The design concept came from the journey of the kayaker, I split up the building based of the kayaker’s transition from dry through changing to wet. The (dry) club house was set on the top of the hill allowing for more sunlight and greater views. The changing facilities are placed in sculptural corten forms within the woodland guised as public art. The (wet) storage area is placed directly by the river for easy access. Besides these benefit splitting up the building helped to reduce visual pollution allowing the buildings to better integrate into the steep woodland site.

 

 

email: lwcam8@gmail.com

 


Other Group Projects


Joint Engineering Challenge 

For two days a group of us architecture students joined a group of civil engineering students from the university to do a challenge were we had to devised a masterplan for an area just outside of kelham island in Sheffield. Our group was praised for its integration of good site analysis to pose practical solution as well as its good use of precedents to inform creative ideas for the area.  Our group ended up winning the competition over the more than 20 teams that competed.

 Precedent Study 

In groups we were asked to analysis a housing development to benefit our research for our 3rd studio project on housing. We were asked to study the Cemetery Road development by Project Orange in Sheffield. We had to look into it both objectively by drawing plans, sections and diagrams of the building as well as a giving a subjective opinion. For the subjective take on Cemetery Road we created a short silent film using a model we made of the housing, showing how we felt a day in the life of Cemetery Road would be.

 

This entry was posted in CLASS OF 2017 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.