Luke Brennan-Scott

threshold project   |   depth

produced in collaboration with Cameron Carrington

Once the home of the Peak Cavern rope makers, our scheme proposes these steps as home to a shelter for the cavers that now frequent its depths. Our initial measure task looked at a topographic map of our site in its surroundings and a 1:1 study of a cavers harness. Side by side our focus was drawn to the fractal nature of the topographic map, which by itself was clearly a map, but next to the harness took on the appearance of textured stone walls within the cave.

Our attention now on this theme of fractals and confusion of scale, we began to develop our building, hoping to capture the essence of the descent into the cavern within the confines of our own small shelter. Using the steps to play with levels, our scheme leads cavers through a miniature descent, from light, dry and open living quarters down into the darker, wetter and tighter spaces used to prepare for their impending journey into darkness.

 

 

theatre project   |   nest

Situated in the heart of Ancoats, an old industrial quarter of Manchester, my scheme aimed to provide a communal space for the people of Ancoats to gather and share, whether this be through the enjoyment of theatre, the appreciation of art, performance workshops or simply coming together over a cup of coffee. The scheme grew out of what Ancoats felt to be missing during visits to the site, ie. a lack of communal green spaces. This meant that there was no sense of life, no people walking the streets or even visible activity within buildings.

My scheme addresses this with a small public garden area tied into a cafe/bar providing a gathering place for those working and living within Ancoats, which runs alongside the rest of the theatres activities during the day, but at night can provide refreshment during intervals or a small performance space more suited to the spoken word or stand up comedy. The theatre itself is accessible to the disabled, and provides seating for 180+ audience members, with ample room backstage for cast, props and management. Above the cafe/bar there is a flexible communal space, available for local art exhibitions, dance classes, performance rehearsal and a host of other activities. Together these functions aim to make the scheme a new hub of activity within Ancoats and to breathe life into an area still struggling to shake its industrial heritage.

 

housing project   |   integrate

Burngreave is a low income area north of Sheffield city centre, home to people of a wide variety of backgrounds and cultures. Something all theses cultures hold in common though, is a sense of respect and care for the elderly, keeping them integrated and a part of family life, even at times sharing a family home with them. British culture doesn’t have the same reverence for the elderly, which at times can lead to a feeling of neglect and loneliness amongst an ageing population.

My scheme aims to address this, trying to balance access to public areas and integration with a sense of security. Communal garden areas and intensive green roofs create a shared resource, encouraging interaction between residents of the scheme and increasing moments of chance encounter for the elderly. The health benefits of regular time outdoors and increased social interaction are further compounded as produce from these spaces can be enjoyed by residents in the communal kitchen, which provides space for regular bring and share meals to check in and catch up with other residents. A communal library and office space on the ground floor is accessible to all, and provides a quiet indoor space for the elderly members of the scheme to read a book, while younger members of families within the scheme can use the computers to complete homework. The oversight and maintenance of these areas would be divided amongst those living in the scheme, providing a sense of purpose and regular activity for the elderly.

This entry was posted in CLASS OF 2018. Bookmark the permalink.