Kristan Lacy

P1

Leavening

This project required us to design a temporary building to accommodate a bakery in a woodland setting. The bakehouse had to provide a wood-fired oven, a baking teaching space and a cafe space. We were to imagine our bakery a a place of meditation. The nature of the site being very close to an urban area allowed us to consider the notion of ‘retreat’ and how our bakery could offer respite from the busyness of modern life to individuals overcoming their situations of vulnerability. Close examination of the process of baking informed the project. The patterns, movements and cycles being an important point of response.

Responding to the disparity between the public footpath and the bank of the river Rivelin I sought to create a threshold that would act as a portal from present to past and from reality to retreat. The threshold took the form of a monolith that becomes a permanent feature of the landscape after the bakery is dismantled. The monolith also acts as a flue wall heated by the wood fired oven that occupies the shell of an existing tree on the site. This provides thermal mass and prooving chambers to allow bread to rise.


 P2

Theatre

The task for this project was to design a small community performance space that includes an urban facade that responds to the existing street condition and the context of the town in which the site sits within. The theatre was to include a bar or cafe that forms a threshold between the town and the the theatre. Analysis of the culture of theatre in Sheffield was to inform the ‘type’ and how this might bring communities together and contribute to a ‘sense’ of community was the impetus of the project.

I envisioned a theatre run by the people and for the people in the downtrodden neighbourhood of Attercliffe. Seeing performance as one of the most powerful opportunities to express social concerns I created a sequence of spaces of increasing intimacy that consummate in a theatre. Rather than follow the pattern of neighbouring buildings that form a hard, classical edge to the street I sought to create a mass that carves into the site allowing the building to be climbed like a ladder.


P3

Housing

This project required the design of a housing scheme to accommodate both families and an additional domestic group. It was encouraged that each dwelling provide adaptable space for work, study and recreation. An approach towards the notion of shared space and collective activity was to be considered as well the contribution of the proposal to the street and the neighbourhood. Also the provision of a ‘community interface’ facility that is appropriate to the proposal was required.

I set out to design mixed income self-built housing that could be built in phases allowing those who are more financially vulnerable to settle within an established, stable neighbourhood with shared green spaces and allotments. In the centre of the site is a centre for self-build excellence which provides other self-build pioneers the space to manufacture components for panellised construction. The workshop also provides small studio spaces for artists or designers.

This entry was posted in CLASS OF 2017. Bookmark the permalink.