Joseph Redwood

p1            

refuge

In P1, I was tasked with designing a walking refuge in Brockett Booth. Brockett Booth lies in the Eastern region of the Peak District. It sits atop the Mam Tor ridge, between the peaks of Mam Tor itself to the West and Lose Hill to the East. The ridge is a popular route for walkers in the Peaks, particularly as an end or start point. Brockett Booth can be reached by a path up from either Edale or Castleton on the North and South sides of the ridge respectively. The part of Brockett Booth that I chose as the area to situate my refuge was the steepest area of the site, just above the treeline, between the trees and the path that winds from the start of the plantation to the top of Back Tor, as it encompassed all of the parts of the site that I believed reflected the area as a whole.

The building is intended to sit into the steep landscape and provide the for walkers in the most effective and natural way. The design in three parts reflects the routes into the building and also the activities partaken in each of the spaces. The building has two roof terraces and windows with diagonal timber sidings that extend beyond the windows and compose the balustrade. These diagonal forms frame the views out of the site and above the forest.

p3            

housing

In P3, I was tasked with designing a housing scheme in Heeley. The manifesto of my scheme is made up of a deconstruction of the ideals of what it is to live somewhere and how these ideals should shape design. For me it is important that the basis upon which something as personal as housing is developed should be relatable to those who will occupy the dwellings.

Heeley is a suburb in the south of Sheffield. There is a natural boundary that exists to the north-west in the form of the A61, the River Sheaf and the railway line. Heeley rises up a steep incline and peaks near the south-east edge of the area. The site upon which the scheme is designed is currently a green public space that sits awkwardly between a grounp of semi detached houses that seem to have no distinct front and the rear of the Heeley high street shops. The back of these buildings is currently overgrown and forlorn looking. There is also a route between two shops that is currently blocked off and unused.

A definition of what comprises the front and what comprises the back of a dwelling encapsulates a house. These are the bounds with which a terraced house is set and as such, it is of paramount importance that these bounds are clear in their strategy. The aim of this scheme is to create a different idea of what should occupy the ‘front’ of a house and what should occupy the ‘back’, while these occupations still being very much defined and clear from their form and the way in which they reflect their context.

A ginnel or snicket is commonplace in terraced houses, particularly in the north of England. Generations have grown up with this space as a part of their lives and as such, it plays a major part in the manifestation of the scheme. I deconstructed the idea of a ginnel, to make it into a space that is shared by both occupants of the dwellings and by those using the public areas.

The scheme integrates itself into the community with the introduction of a public space that is usable and changeable. I proposed a market area on a square of sorts that emerges from a permanent community shop, which also houses the market equipment when not in use.

 

 

This entry was posted in CLASS OF 2017. Bookmark the permalink.