Jessica Corns

 For me second year has been a huge learning curve, but alongside this what I have got out of each project has grown exponentially – so I have almost learnt to enjoy the stress.

.

P 1 :  A R B O R I S T   T R A I N I N G   C E N T R E

The brief for P1 was to design an arborist training centre at Limb Brook , near Ringinglow, Sheffield. The site was located in a field just outside the village, with Limb Brook and a public footpath running through it. As arborists spend the majority of their training time outside, the building did not need to be that large – I decided the main priorities were to have a work room (for classes, and could include climbing practice), a break room with kitchen facilities, a changing room and an office space. I divided these into three groups; work, office and utilities, which created three parts to the building to slot together. It seemed natural that the structure of the building would be quite bulky, to reflect the strength of the arborists, but also be sustainable. The building is made of a glulam gridshell, with solar panels on two parts of the roof to heat water and copper on the middle section to spark interest. There is also a log burner to provide heat for the building, as the arborists often have leftover woodchip from unusuable or unsellable logs which would create enough fuel to keep the building reasonably warm. There building also contains a rain water harvesting system and a grey water system.

 

 

P 2:  T H E A T R E

For P2 the brief was to design a theatre in Darnall, Sheffield, with entertainment of our choosing. I chose to design a theatre for dance performances, which could also be used for small dramatic performances. The theatre is aimed at local and small scale touring groups, also available for local performances and as a venue for events. The site on which the theatre is located is right inthe centre of Darnall, conveniently by a bus stop and opposite a pub – this means easy access from Sheffield city centre and that the pub will benefit from theatre-goers being brought into the area (the theatre only has space for a small bar/dining area, so the theatre and the pub could develop good relations). Darnall itself is needing a boost in society as it is currently very fragmented due to a diverse mix of cultural groups, between which there has been friction in the past. When talking to a librarian I was told that despite their differences all the children like to dance – traditional and modern – so this seemed like a good activity to bring the people of Darnall together.

The idea is that the audience will have the best view of the performer if they are surrounding them, therefor the seating should be circular and stepped. Instead of wasting space around the corners by building a rectangular structure, the frame of the building should follow the shape of the seating, meaning that the theatre will have a circular form. The concept for the design of the building is based on the journey through it. As the people of Darnall may not be very receptive to a new theatre, I wanted the theatre to be welcoming and accessable, with a direct route through the building into the theatre. To emphasise this the pavement material will bleed into the entrance of the theatre’s garden, to make the journey more gradual.

 

P 3:   H O U S I N G    S C H E M E

The brief for P3 was to design a housing scheme in Heeley, Sheffield. I decided to focus on people often most affected by the housing market: young people. More specifically I wanted to design housing for young people who feel too old to still be living with their family and want more independence. However, young people may not want to move far from home, especially due to a lack of domestic skills, so having a place where they can live quite independently with other people in the same situation is the perfect solution. Similar to university flats, the apartments are small to minimise bills and rent. The idea is that the scheme is subsidised by the council, who would have a vested interest in getting their young people a good start in life. The apartments are meant to be temporary so the residents can stay for a year or so as they get a job and save money for getting on the property ladder. There would also be apartments for families who need temporary accommodation, this would provide the scheme with a diverse and ever-changing community that would fit well in Heeley. The units on the upper floors are set at varying angles to create balconies, shade and interacting thresholds, to induce interaction between neighbours creating a stronger community where the residents will be happy.

 

This entry was posted in CLASS OF 2016 and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.