Jamie Rest

P3 Heeley Housing

The housing project was based in Heeley, approximately a twenty minute walk south from Sheffield City Centre. The project began with two introductory projects which included the development of a masterplan for Heeley and an in-depth critical study of a housing precedent prior to beginning design. The housing brief required the design of a mixture of two and three bedroom family homes. Additionally an attitude towards ‘the shared’ was to be developed.

The proposed scheme addresses the ideas and issues surrounding waste both in terms of wasteful lifestyles and also in construction. It was therefore a priority to consider the re-use of existing materials in the construction of the homes. This led me to develop a hemcrete base structure (where hemp is naturally a waste material) which could then be clad with reclaimed materials by residents and therefore encourage a sense of ownership and identity. The scheme is a mixed use development with the proposal of studios and workshops for makers in some of the existing buildings in order to create a vibrant community. All of the scheme elements are united around a courtyard with the intent to address the site as a whole.

 

 

P2 Brechtian Theatre

The community theatre project was located in Darnall, a small village north east of Sheffield City Centre. The project began with a study of the neighborhood in order to develop an appropriate response to context and brief.

My specific choice of theatre was Brechtian theatre. This involves dramatic devices aimed at reminding the audience that they are still in real life to avoid the notion of escapism often experienced in conventional theatre. Brecht, the founder of this theatre type also wanted the audience to be mentally engaged in the performance and not passive, un-opinionated viewers. His theatre is therefore provocative and encourages the audience to make judgments and be critical about what they are watching. This style of theatre suited my aspiration for Darnall which was to assemble people from the seemingly fragmented community to discuss and be critical of their surroundings in Darnall as encouraged by the performance. This is intended as a device so that the people may become the active agents in shaping a better future for Darnall. The proposed theatre is transparent so that the audience see Darnall transform through becoming the backdrop to the performance.

 

 

 

P1 Sheffield Cycle Centre

This project required the design of a cycle centre for the repair and maintenance of bikes as well as provision of storage for up to fifty bikes. Additional facilities such as general storage, toilets and a sheltered space to wait were required. The scheme also had to be considered as non-permanent with consideration given to its future removal.

The project began with some initial drawn research tasks to gain an greater understanding of the building program. We then had to pick our own site within South Street Park, just east of Sheffield Train Station. My scheme addresses a part of South Street Park which seemed forgotten despite recent renewal works. I split the program requirements appropriately through working with the site and exploiting its attributes which included views and shelter. The scheme is seen as part of the wider vision for South Street Park and therefore addresses aspects of an existing master plan for the area. The cycle centre is open to the public with an emphasis on cycle hire. The structure is a response to the rhythmic grid of the terraced housing that once existed on the site.

 

 

 

Big Build Tanzania Summer 2014

Prior to beginning my second year of studying architecture I took part in a volunteer building program in Tanzania, East Africa. The project involved the raising of £1,300 in order to help build a new kitchen building and office extension for a school in the Kilimanjaro region of Tanzania. The project team was made up of nine University of Sheffield Students. We worked alongside local builders, learning their established building techniques. In addition to the buildings, the school requested an educational mural be painted on their main entrance wall which was bare at the time. The experience was of cultural and educational benefit, providing valuable on site experience of construction and engaging with live projects.

 

 

This entry was posted in CLASS OF 2016 and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.