Grace Alderson

P1- Apiary


For my first project I was required to design an apiary that accommodated not only the beekeepers but also the bees. The brief specified that the building must include a public shelter from which the hives could be observed, a multi-purpose club room for up to 20 people, a small office and equipment/hive storage. The site I was given was the Sheffield General Cemetery, a heavily wooded area, which was the inspiration for my design. The facade of the building is intended to appear almost tree-like, with a large amount of glazing to bring in as much light as possible in the shaded site. The building sits on a steep slope and therefore has a number of levels which step down from public to private. The entrance lies on a public path in the cemetery and offers a view of the hives from a balcony at the same level. Down a flight of stairs from the public entrance level is the multi-purpose space and then another step down brings you into the private beekeepers’ office and storage area, which opens out onto the hives. It is intended that the hives are visible from a number of different places in the apiary due to the large amount of glazing, which simultaneously brings the forest-like setting into the building. 

P2- Library


For my second project I was asked to design a library in Attercliffe. As there was a newly built school just around the corner from my given site I chose to create a library predominantly for children. The brief required that the library included a cafe and stacks/storage for books, as well as featuring an ‘urban facade’ that addressed the street. My design includes a curved, glazed wall on the ground floor which follows the line of the disused pub that it sits next to, whereas the first and second floors jut out over the curved ground floor to follow the line of Attercliffe high street. The first and second floors create a noticeable ‘urban facade’, yet at street level the library appears inviting as a result of the glazed ground floor. The cafe sits on the first floor at the front of the library to encourage movement through the building, whilst also allowing occupants to look out over the busy high street. As the site is very overshadowed by nearby existing buildings, the design features a central void to maximize daylight from the large skylight above. More private sections of the library such as the stacks and study areas sit at the back of the building, away from the street and separate from the light void circulation spaces.


 

P3- Housing


For my final second year project I was asked to design a housing scheme in Heeley, and was given a site next to millennium park that featured an existing pub which I chose to keep. My housing manifesto focused on ‘adaptable and expandable’ housing suited to growing families, therefore the houses featured in my scheme have open plan, adaptable living spaces and most have options for extension. All houses are orientated to maximize the potential for south light and feature a south facing roof terrace which overlook their individual gardens whilst providing views over Sheffield. The scheme features a private, sunken garden shared between and overlooked by all of the houses, creating an ideal environment for children to play. My proposal also involves an extension of millennium park and the existing pub’s beer garden to create a small open space on site for the public. 

I made several design changes after the P3 final review (such as added housing units and more obvious thresholds between public and private space) which feature in the images below. 

This entry was posted in CLASS OF 2017. Bookmark the permalink.