Fiona Sawers

P1 – APIARY

P1 was the design of an Apiary, A place in which honey bees are kept. Within the brief it specified that we needed to include the room for at least 4 separate hives in a secluded setting; alongside this we also required the inclusion of a public shelter/route from which to observe the hives, a small multipurpose club room that is made to accommodate up to 20 people to function as a teaching/ demonstration space, a meeting room and honey extraction lab, a tea point and wc’; a small office for administration and secure equipment. Hive stores externally accessible.

It was important to understand the needs of both the honey bees and the beekeeper, we were lucky enough to go to a local Apiary and inquire about the nature of both. We were told it is crucial to keep the bee’s out of the public eye due to the risk of vandalism, as well as measuring the equipment that you need to indulge in in the hobby so we could get a grasp as to how large each designated room must be. Situated in Sheffield General Cemetery we needed to understood the site so we could pick the most appropriate place to orientate the apiary so that it would be comfortable for everyone visiting, the bees and did not disrupt the surrounding neighbours. A very densely vegetated area in Sharrow, the cemetery is a green space within a very urban environment, surrounded by student housing and highstreets the area can be seen as an escape from city life, a feature I wished to continue throughout my design process and scheme.

 

P2 – THEATRE

The second project we were given was the task of designing a small community Theatre in Darnall, a highly multicultural and diverse suburb of Sheffield. Within the theatre it needed to include a performance space, ticket office, toilets, storage, a bar/café area and event space. The object of the theatre was to bring together the community through the use of comedy and to draw attention to the neighbouring allotments which are situated South upon a small hill looking down on the town. The reason I wanted to focus on the view of the allotments was to ensure that that residents of Darnall had the option of green space within the city as this is not something easily accessible in the area; I felt promoting the allotments may encourage more of a community hub as it promotes communal activity, this relates to my reasoning for choosing to design a comedy club. I feel laughter is the warmest way to encourage the residents of Darnall to interact as it is contagious and most likely to bring people together.

The theatre is made out of red brick and wood, again combining the surrounding urban environment with the natural aspects of the allotments; I wanted it to fit in with the surrounding landscape but also have a bold defining shape – this lead me to creating a large brick arch which subsequently frames the view of the allotments throughout the whole lobby and entrance, bringing the view out onto the streets.

 

 P3 – HOUSING

 

P3 focused on the design of a housing scheme that accommodated both families and another domestic group, all dwellings must be accessible from ground level and encourage some sort of space for recreation which should contribute to the surrounding area. As well as this it should consider parking and provide a small community interface facility which is relevant to the manifesto.

I began looking at the surrounding area of Heeley and how residents were using it currently. My research showed that there was a lack of high street and the only large shop in the area was a Co-operative; for this reason I decided to make my manifesto about market stalls and green space so that the residents of Heeley had somewhere to enjoy the outdoors as well as having the offer of fresh fruit and veg on a weekly basis. Conveniently my site was right next to Heeley Parish Church – one of the main community hubs in the area, I wanted to utilise this by suggesting a market on a Sunday afternoon after the service placed right next to the church on a risen level so its accessible to everyone.

For my housing scheme I had also found that there was only one elderly care home in the immediate area in Heeley, it was this reason I designed a bungalow integrated with a large 6 person family home. The bungalow is targeted at lonelier older people in the hope that they may interact with larger families. The designs main feature is a curved green roof that is accessible from the family homes first floor, the gradient is not too steep so its conceivable that children may want to play on it; there is a bespoke garden bench at the bottom of this that encourages the two homes to interact further through the use of shared gardens. The family house has a study/shed area above the bedroom of the bungalow so that the integration is constantly connected to the idea of promoting more green in Heeley.

 

 

This entry was posted in CLASS OF 2017. Bookmark the permalink.