Elizabeth Crook

 

image1 (4)

In my first two years at the Sheffield School of Architecture I have been encouraged to try and test a number of creative techniques in order to develop my skill set, from drawing and computer aided design to model making and casting concrete. This page features a selection of my work from second year, following the design of an observatory, music venue and housing scheme.

Contact: elizabethcrook@hotmail.co.uk 

Other: http://www.socialsheffield.net/magazine/elizabeth-crook  

 

     

PROGRAMME 1 • OBSERVATORY • HIGGER TOR

Programme 1 asked for the design of an observatory on Higger Tor, a prominent feature in the North of the Peak District, to the South West of Sheffield. Higger Tor offers an extremely compelling landscape, characterised by large rocks and its limited greenery. It overlooks both the Burbage Valley and the iron age hill fort of Carl Wark, and in the evening offers an extraordinary view of the night sky. It is a very popular public location and collectively these factors meant that Higger Tor was an ideal location for the design of an observatory. 

With the exception of a compulsory accommodation space for a maximum of two people, the design brief was open to interpretation. It became apparent Higger Tor was a popular public attraction on the first visit, thus the approach to this project  became to develop a public observatory, rather than one only for  professionals. Inspired by Bestival’s Oberon’s Observatory, and Kielder Observatory in Kielder Forest, this observatory offers members of the public to completely immerse themselves in the landscape and views offered by Higger Tor, and the opportunity to learn directly from professional astronomers who work in the observatory. 

 

 

 

 

PROGRAMME 2 • THE COMMON • SHARROW 

The second programme of the year asked for the design of a performance venue in one of three sites. The site of this project is Sharrow, a south western district of Sheffield, approximately a 25 minute walk from the University of Sheffield. More specifically, the site of the scheme is a car park between the backs of terraced houses and a pub, the Lescar. Sharrow has a diverse population and it is recognised for its back to back terraced housing.

Music is an excellent way of bringing people together from all walks of life, and additionally Sheffield has an excellent reputation for its musicians. Therefore this project aims to bring life to Sharrow in the form of a music and gig venue, celebrating these two factors. The venue is named ‘The Common’ after its defining façade being developed from the sound wave of the song ‘Common People’, by Sheffield band Pulp.

 

 

 

 

 

PROGRAMME 3 • CORAL VILLAGE • HEELEY

 Programme 3 involved the design of a housing scheme in Heeley. Heeley is a suburb south of Sheffield, and approximately a 45 minute walk from the University of Sheffield. The population is very mixed, ranging from families through to young workers living alone. More specifically, the site of the housing scheme is positioned on Hartley Street, which is a road situated between a raised earthen bank and Grade II listed building Sum Studios. The varying population was a key factor within the development of the scheme, and it became a feature which the scheme would cater for.

The scheme developed through creating a housing model based on the growth of coral. Coral is a translucent skeleton, and it is only when algae moves into it that it flourishes. Therefore, by combining this concept with the need to cater for a varying population, this housing scheme focuses on customisability and the idea that the occupant will determine the format and appearance of their home.

 

 

 

 

 

PHOTOGRAPHY

See more at:  http://www.socialsheffield.net/magazine/elizabeth-crook 

 

This entry was posted in CLASS OF 2016 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.