Eleanor Wells

P1 THRESHOLD  WALKER’S REFUGE


Castleton, The Peak District

In collaboration with Charlotte Staton

A public shelter that accommodates rest and restoration after a long walk; providing refuge from the elements and a place to appreciate the surrounding landscape and views over Castleton. Centred around an exposed Hawthorn Tree, the shelter also aims to provide protection to replenish the tree back to its full health. The refuge sits lightly on the hillside and is designed to have as little impact on the environment from beginning to end. 

 

P2 LIBRARY  THE EXCHANGE LIBRARY


Northern Quarter, Manchester

The Northern Quarter, formerly a centre for markets, mills and warehouses inspired my notion behind the ‘Exchange Library.’ The library reflects the area’s history through creating spaces for social connection and creative discovery, and is centred around exchanging, borrowing and socialising. A web of flexible and open spaces aim to create an empowering community amenity, encouraging social interaction and group learning. A market/cultural cafe, second hand book shop, small discussion/exhibition area and bookable meeting room further seek to enhance the vibrant ‘market-like’ atmosphere. However, for those who require privacy, there are quiet study and reading space on the top floor where on can escape too. As the library sits within the area of a former market, it was important for the building to re-establish the link between the adjacent Old Fish Market and its surroundings through visual and physical connections.

 

P3 HOUSING  DEMENTIA AND FAMILIES


Burngreave, Sheffield

A housing scheme designed for those suffering from Dementia and Parkinsons in Burngreave. The housing also incorporates intergenerational living through supplying homes for a variety of family sizes and backgrounds, providing an opportunity for those suffering from these diseases to live relatively normal lives in an urban setting. Although this housing project is predominately aimed at the elderly, the scheme aims to detract away from the care home stereotype of a trapped and clinical living environment, and instead celebrates and enhances the lives of the residents through creating a protected and loved ‘everyday living’ environment. The design is focused round a central courtyard and continuous walkway leading to individual units, with the aim to encourage social interaction between the elderly residents and families. The elderly apartments are physically wrapped in-between the family housing, further providing a protected and safe setting. The community hub, Dementia Cafe and community shops on site give the opportunity for residents to connect and engage with Burngreave and the wider community, while still feeling protected in their close-knit community bubble.

 

Contact: ewells1@sheffield.ac.uk

This entry was posted in CLASS OF 2018. Bookmark the permalink.