Calum Norman

P1 – A Hidden Hatchery

For my P1 project I have designed a temporary building to both care for chickens through the stages of growth from egg to fully fledged chicken, and provide an educational service on the management and care of your own chickens. The project brief required that we include indoor areas for incubation, early growth, older chickens and then outdoor space for fully grown chickens to roam freely. We also needed an education room, shop and staff areas, which i have chosen to contain near to the entrance and growing chicks. Initially we visited a nearby hatchery to get a feel for the processes and through 1:1 studies identified space requirements and the changes in food and water needed at different ages.

My Hatchery is situated to the rear of Millhouses park within the woodland, and it creates a secluded and more private space for the chickens within what can be a very busy park. The key aim is to create a cycle of viewing opportunities where people experience the chickens from across the river, inside at ranging stages of growth, on external decking and then from the roof. This process explains the behaviors of chickens at a number of levels to greater inform people who may be thinking of breeding their own. The building itself aims to blend away into the landscape and give priority to the chickens whilst affecting the land below as little as possible.

 

 

P2 – The Hue

My second project is a theatre in Darnall, designed for performances by school children from the surrounding area and further into the areas to the east of the centre. The performance space itself is within a concrete curved structure, that in itself poses a theatrical nature and features across all three floors of the building. Being a theatre aimed at school children i have created a dynamic and exciting facade, which accentuates the colourful nature of the houses running along the streets leading to the theatre. There are spaces for teaching on the upper floors giving an introduction to set design, technical management, backstage work and a number of different forms of acting. The building is a hub for both performance and learning and shines as a beacon in Darnall towards a bright future for children in theatre.

The theatre is a performance as a building, with the colourful glazed facade creating a ‘theatre within the theatre’ when the sun shines through during the day, causing the internal spaces to glow with oranges, greens and blues. At night lights situated behind the coloured glass project these colours out into the street, turning Darnall itself into the stage. The building’s dynamic is highlighted in the movement of people around the floors and the theatre this creates as a viewer from the exterior, and particularly from the high street, the bar area will be a performance itself to draw people to the building whether they are coming for a performance or not.

P3 – A family of families

Loneliness is something that effects people across all generations in a number of ways, and for older persons this can tie into a feeling of lacking use in society or a neighbourhood. The key aim for my housing scheme was to challenge this notion and create a community that grows individually and collectively for each others benefit, whilst incorporating a number of community based businesses and schemes to bring both families and older persons together. I have tackled the problem architecturally by creating connection points throughout the site, where accidental interactions can occur, be it coming home from work or taking the bins out in the morning, the fostering of relationships between houses is a vital part of my scheme. I have mixed bungalows aimed at older persons on ground floor with family home on two floors above where a shared garden out the front offers a meeting point from the outset. The families have a private terrace and greenhouse on the top floor to maximise the daylight, whilst on ground floor planters offer a space for growing vegetables and plants to soften the frontage of each dwelling.

The scheme opens onto a busy main road that bisects Heeley, and also sits at the entrance to the suburb itself. I have therefore created a development that provides interactive space for those living there, alongside a much more public route that encourages visitors to Heeley to travel beyond the site and into the growing zones dotted around Heeley. As a masterplan the aim is to create a suburb where growing food is at the core, and the centre of Heeley becomes a meeting space for markets and growers from around the area to be proud of their produce, and to extend the successes of the city farm all round the area. My development provides a starting point for a flourishing suburb, where fresh produce is at the heart of the community and visitors are encouraged to experience it all, as opposed to simply coming to the precipice of what is a wonderful part of the city.

This entry was posted in CLASS OF 2017. Bookmark the permalink.