Ashley Mayes

My second year at the Sheffield School of Architecture has allowed me to build upon my skills, knowledge and experiences acquired throughout first year. Year two has stretched my ambition and enthusiasm through projects of sensitive and challenging propositions with increased complexity. These projects have been driven by rigorous testing of ideas and experimentation throughout the design process. The three main projects that span the year have encouraged the use of and development in a variety of techniques such as drawing, computer aided design, and physical modelling. Below are galleries featuring a curated selection of my work of the three main design projects during year two, which are a ‘cycle hire centre’, ‘community theatre’, and ‘housing’.

More of my work can be found at ashleymayes.co.uk.

 

project threshold | cycle hire centre

Located at the top of Cave Dale near Castleton in the Peak District, and overlooked by the ruined Pevril Castle, the bicycle hire centre nestles itself within opposite walls of the valley, creating a reaction to the natural threshold of the vale and the open hill tops above. Its strategic position gives the benefit of great vistas; it is not just a hire shop but a response and addition to the instinctive threshold of this renowned route. It intends to become something that offers a place for visitors to meet, converse and relax. Benches protrude from the larch cladding that finished the exterior envelope.

The cycle centre adds an emphasis on what is a natural threshold in the form of a topographical bottleneck, generating a checkpoint along the renound footpath route through the valley. The centre, divided into two with alternating ramped decking spanning between, nestles itself into the existing rockface which is left bare on the interior.

gallery : click thumbnail to enlarge


project performance | community theatre

Inspired by the pub theatres of Islington – the King’s Head and the Hope & Anchor – this community theatre proposal for Attercliffe, Sheffield, is designed with consideration and the principles of ‘fringe theatre’. Performed by small theatre groups of no more than ten actors with inelaborate costumes, props and scenery, is indicative of this genre of non-mainstream theatre which is all about the narrative and story of the play as opposed the spectacle that most associate with theatrical performances.

Named The Maverick, this theatre proposal intends to be a place not only to see a play, but a place to meet, socialise and converse with family, friends and the local community as well as those from outside of the immediate proximity. The theatre building accommodates a bar and the 75-seater auditorium. Precedents including Carne SA by Inhouse interior designers inspired the atmosphere of the bar with a dichotomy of hard and bare materiality with a cosy and intimate ambience.

gallery : click thumbnail to enlarge

 

This entry was posted in CLASS OF 2015. Bookmark the permalink.