Angelina Constanti

YEAR 2 PORTFOLIO

Project 1

‘Walker’s refuge’

‘’When walking, you see things that you miss in a motor car or on the train. You give your mind space to ponder.’’, Tom Hodgkinson

We have designed a walker’s refuge in Castleton. A threshold in a huge green plain next to the mountains so the walkers could go there and sleep, eat, relax, clean their clothes and admire the beautiful landscape of Castleton.  Our main inspiration was the geology of the Peak District and basically the stones. We worked with the key elements of the site such as the axes and the paths of the site and the road next to our site that was in the middle of two stone walls. Influenced from that we designed two buildings (one level each) with a stone-wooden corridor in the middle to connect them. In the kitchen – dining area we have designed big glazing windows so the people will have a view of the beautiful landscape. There is also an outdoor sitting space. Taking materials from the existing landscape, the building will be constructed almost entirely of wood in order to contrast with the heavy stone of the 2 main walls on the front facade. The corridor in the middle has wooden beams and glass on the top to make a better atmosphere and give to the walkers a different view. The floor and the walls are constructed of stone.

 

Project 2

‘Theatre – Community Centre’

‘’Every successful individual knows that his or her achievement depends on a community of persons working together.’’ Paul Ryan

I have designed a theatre-community centre for the people of Northern Quarter. The Northern Quarter is a busy neighborhood where everybody always follows theirs routine. So a theatre-community center could give to people a different type of place to escape from their routine, to relax and to express their self and also a space with green because Northern Quarter does not have many green areas. To achieve the gathering of people I have designed also a community centre of performing arts into the theatre. In the building there is the main theatre that will teach people life lessons through a formal performance and the small community centre that will bring people together through informal performances and give them at the same time the opportunity to express their self. These two spaces in the same building have a strong connection. The exterior of the building is made of concrete with timber louvers on the facades. The louvers are vertically to highlight the verticality of the building where each floor interacts with the other. The small horizontally pieces between the louvers, influenced by the heights and the gaps of the windows in Northern Quarter, are making the façades more playful. The louvers are made of timber to give the feeling of nature and make people escape from the industrial atmosphere. At the same time the facades are making the building unique. The main stairs of the building are obvious to the outside people because of the huge glazing window. The stairs are moving the people through the whole building and they are giving them the opportunity to experience the functionality of each floor. The cultural building should incorporate into the community as an active building so I tried to show as much as I can the activity of the building to the outside people as well as making a welcoming and friendly atmosphere to the users.

Project 3

‘Housing project in Burngreave’

‘’I just need green. I need to wake up and see grass and squirrels. I don’t want to see skyscrapers.’’ Andre Leon Talley

The task was about designing a housing project in Burngreave. Burngreave has many beautiful unused green spaces and an amazing landscape. My manifesto incorporates into the futured masterplan of Burngreave and is about co-housing and about how people can communicate better with other people by using the green spaces. With an intervention of a small pavilion, an outdoor light structure (also the communal space for the residents) I tried to bring the people of Burngreave together as this is something that is missing from the children of Burngreave at the moment. I have designed seven houses. Two for families on the first level of the slope with three bedrooms and their own car park and five houses on the second level for young people and couples with two bedrooms. The third level is a car park for the residents of the project. Influenced by the topography of the site I decided that I could use the slope to give to the residents a distance from the outside people. With respect to the site and because I did not want to destroy the shape of the ground, I have designed steel beams to support the houses. So the main entrance is touching the ground. The vertically elongated windows and the timber walls that are pushing the house one meter back are giving to the residents more privacy from the outside people and from their neighbors. Under each house I have designed small gardens to give to the area as much green as I can. With that way the residents could not only have the opportunity to communicate with their neighbors but also with everyone that passes through from the site. The pavilion and the small gardens under the houses are trying to transmit indirectly a way of communication using the green spaces as an incentive.

This entry was posted in CLASS OF 2018 and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.