Ana-Maria Vasilache

Reflecting on my second year as an architecture students I can not but notice the development undertake over the past two semesters. The gradual increase of responsibility as well as a more visibly professional approach to projects have been key drivers and, I believe, key skills to be mastered. It has been stressed multiple times that we, as individuals, bring our own experiences and knowledge into our projects so as to make them more unique and thought-provoking. As a result of this, each project has fueled not only architectural growth but also personal development.


 

 

 


 

P.1.

 

P.1. was built around an apiary brief requiring both utilitarian as well as teaching facilities. However, inspired to celebrate the assigned site in Sharrow Cemetery, the building designed grew to be much more. Being configured to be a landmark, the apiary stands out through it’s uniqueness rather than through its proportions. By it’s minimal, jewel like appearance, the apiary is intended to revive Sheffield Central Cemetery as well as play on the intriguing character of the area.

 


 

P.2.

 

As opposed to the previous project, the P.2. design was set from its early stages to create links in the community. Therefore, the theater presented explored not only the most beneficial ways of creating creating theater in a student led environment but also bringing together all of the social categories in the Sharrow neighborhood by creating a cultural community hub. Assembling the building itself from up-cycled doors and windows and personalizing the space through the use of furniture donated by the community creates an even more profound connection between space and end-user, underlining a sense of responsibility and belonging.


 

 

P.3.

 

By far one of the most complex and demanding projects undertaken throughout my architectural studies, the P.3. housing project aims to re-unify a neighborhood dived by social instances. Therefore, creating an adaptable and safe environment was a key driver of the scheme. Encompassing a multitude of spaces researching the infinite nuances of private and public space, the development stands out as unique in it’s context through volume and materiality. However, while being extremely distinguishable, the character encompassing the whole Heeley has been preserved and enhanced.

 

This entry was posted in CLASS OF 2017 and tagged , , . Bookmark the permalink.