Alice Wildgoose

 P1: OBSERVATORY 

The site was located on the top of Higger Tor, a gritstone tor overlooking Burbage Valley in the Peak District, around 10 miles outside of Sheffield. Here, we had to design an observatory, a small building which can accommodate several professionals for overnight stays and small school groups throughout the day. The building must be easily disassembled, and so must have little impact on the land, and must produce its own energy to run off the grid.

Our observatory measures the weather, inspired by seeing how much the weather can change within 10 miles, from Sheffield to the Peak District. The architecture, responding to the often extreme weather in this location, is designed to capture rainwater with a large overhanging roof to funnel water. It is stored inside a glass wall, to be used as a feature close to the entrance of the observatory, and is then used as grey water for flushing toilets etc. The building is also partly cantilevered over the edge of the tor, with large windows on the east side, to take advantage of the incredible views.

Our observatory provides hands on learning for small school groups all whilst experiencing the Peak District and its natural beauty.


 

P2: Library

Sited in the Northern Quarter of Manchester, my library aims to put a modern twist on the general library, to make it a more popular place to go in the 21st century. The Northern Quarter, is an up-and-coming area with many chic and alternative cafes and bars which tend to come to life in the evenings. Situated close to Ancoats, a much more quiet and residential area, there is a wide variety of people to be the target audience for my library.

With a cafe on the ground and first floors, this aims to fit into the surrounding retail units to try to encourage people into the library. Once inside, you will be surrounded by books encouraging you to read and use the study spaces upstairs. The wide variety of study spaces should appeal to everyone, from cosy reading spaces which pop out of the walls to computer study spaces, and there are also classrooms for adult learning classes.

The architecture was designed to respond to the surrounding buildings, copying their facades but with a simplified version, and then with a more contemporary elevation along the side, using a grid to create different shaped windows as well as the pop out study spaces.

 


 

P3: Housing

Sited in Burngreave, a low income area of Sheffield with high levels of crime and unemployment, we had to design a housing scheme. My manifesto was inspired by my impressions of Burngreave; wasted and unkempt green space that could be much better used as well as the area being incredibly multicultural. Therefore my scheme will use allotments to bring the residents together as a community to share their cultures, as well as hopefully encourage the rest of Burngreave to use their green spaces better.

My scheme has a variety of houses, wheelchair accessible flats and studio flats, all that will have access to the shared allotments, and there is a shop and cafe open to the public, where produce grown in the allotments can be sold or used. My scheme aims to offer affordable housing, that’s much more sociable for residents through the allotment scheme, and with on-site job opportunities.

 

This entry was posted in CLASS OF 2018 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.